Het Hofpleinviaduct, RotterdamHet Hofpleinviaduct vormt het beginpunt aan Rotterdamse zijde van de in 1908 in gebruik genomen Hofpleinlijn; een treinverbinding tussen Rotterdam Hofplein en Scheveningen. Het viaduct bestaat uit een reeks van 189 gewapend betonnen bogen die in 1905-1907 in twee fasen werden gebouwd. Het is daarmee een van de vroegste betonnen brugconstructies in Nederland. Het 1,9 kilometer lange viaduct begint bij het emplacement Hofplein en gaat van daaruit naar het noorden tot het eindigt bij de snelweg A20. Ongeveer halverwege bevindt zich nog het in 1960 naar ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn geheel vernieuwde station Bergweg. De betonnen bogen zijn grotendeels ingevuld met bedrijfsruimtes, die tussen 1910 en 1942 tot stand kwamen.

Nadat de NS de Hofpleinlijn in 2006 buiten gebruik stelde heeft het viaduct nog tot 2010 tijdelijk dienst gedaan voor de Randstadrail, maar sinds de metrotunnel tussen station Rotterdam CS en metrostation Melanchtonweg gereed kwam rijden er geen treinen meer overheen. Het viaduct werd daarop verkocht aan enkele woningcorporaties die thans zijn opgegaan In Vestia en Havensteder, met als doel een impuls te geven aan de leefbaarheid van de omliggende wijken door het viaduct te restaureren en de eronder aanwezige bedrijfsruimtes te verbeteren.

Recentelijk werd als eerste het gerestaureerde emplacement Hofplein opgeleverd. De hier aanwezige bogen werden ingevuld met winkels en goede horeca. Thans zijn de plannen voor de eerste fase van het viaduct in uitvoering. Begin 2016 zal het deel van het viaduct vanaf de Teilingerstraat tot aan station Bergweg gerestaureerd en herbestemd zijn; een deel van ruim 500 meter met daarin circa 50 bogen. Daarnaast wordt het thans geheel leegstaande station Bergweg casco gerestaureerd en hiermee geschikt gemaakt voor een nieuwe gebruiker. De plannen volgen op een gedetailleerd cultuurhistorisch en technisch onderzoek, op basis waarvan een restauratievisie is geformuleerd die ook toepasbaar is op de rest van het viaduct. 
Eendrachtsweg 67 3012 LG Rotterdam - 010 436 32 50 - info@bureaupolderman.nl