ARCHITECTUUR

Hotel Stadsvilla Mout, Schiedam
Aan de Lange Haven 71 in Schiedam bevindt zich hotel Stadsvilla Mout, in een monumentale patriciĆ«rswoning uit circa 1765-1770. Wie destijds de opdracht tot de bouw van het pand gaf is niet bekend, maar tussen 1815 en 1842 werd het bewoond door de koopman, brander en distillateur Martinus van Pelt (1784-1842). De geschiedenis van het pand is daarmee onlosmakelijk verbonden aan de jeneverindustrie, zoals dat eigenlijk voor bijna heel Schiedam geldt. Dit gegeven vormde voor de initiatiefneemster van het hotel de aanleiding om deze industrie ook te laten terugkomen in de naam van het hotel – mout is gebrande gerst en vormt het basisingrediĆ«nt voor authentieke jenever.

Het pand verkeerde na zeker een halve eeuw ernstige verwaarlozing in een buitengewoon slechte staat. Begin 2016 kregen wij van de initiatiefneemster van het hotel opdracht om in samenwerking met Berns Architectuur een plan te maken voor de restauratie en transformatie, welke medio 2016 startte met het herstel van het casco: het dichten van het dak, slopen van latere aanbouwsels, herstel van door zwam en houtrot aangetaste houtconstructies en het herstellen van de gevels en ramen.

In de tweede helft van 2017 kon worden gestart met de aanpassingen en inrichting ten behoeve van de nieuwe functie. Het hotel, met 17 sfeervolle kamers, een ontbijtruimte en een vergaderfaciliteit, werd in juni 2018 geopend.

© 2023 Bureau Polderman.